Yılda 100 tane üretiliyor: Fiyatı 7 bin liradan başlıyor

Türkay Yavaş: Körüklü Çizmelerin Ustası

Ordu’nun Altınordu ilçesinde yaşayan ve geçmiş dönemlerde ata binmeyi kolaylaştırdığı için tercih edilen çizmelerin üretimini yapan 63 yaşındaki Türkay Yavaş, kentin ender körüklü çizme ustalarından biri olarak dikkat çekiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen ‘Geleneksel El Sanatçısı’ unvanına sahip Yavaş, 2015’te ise yılın ahisi seçildi. Türkay Yavaş çırak yetişmediği için kendisinden sonra bu mesleği devam ettirecek birinin olmadığını söyledi.

“BENDEN BAŞKA BİR USTA DAHA YOK”

Yavaş, ”Bu mesleğe 1975’te çırak olarak başladım ve o zamandan beri körüklü çizme yapıyorum. Şu an Karadeniz’de benden başka körüklü çizme yapan bir usta daha yok. Eskiden bölgemizde körüklü çizme yapılıyordu ama şu an maalesef yok. Maalesef diyorum çünkü artık çırak yetişmiyor. Çırak yetişmeyince normal olarak usta da yetişmiyor. Gelişen teknoloji ile birlikte artık birçok meslek yok oluyor. Körüklü çizme ustalığı da bu mesleklerden biri. Umarım körüklü çizme ustalığı zamanla yok olmaz ve gelecek nesillere aktarılır. Körüklü çizme sadece Ege ve Karadeniz’in değil Türkiye’nin kültür mirası ve korunması gerekiyor”

“YILDA 100 ÇİFT KÖRÜKLÜ ÇİZME YAPIP SATIYORUM”

Eskiden körüklü çizmeyi zenginler ve ağaların giydiğini söyleyen Türkay Yavaş, şu ifadeleri kullandı:

“Körüklü çizmeyi Ege’de efeler, Karadeniz’de ise ağalar giyermiş. O zamanlar oldukça modaymış. Yürürken çizmeden çıkan sesler ise o çizmenin ve çizmeyi yapan ustanın kaliteli olduğunu gösterir. Çizmeyi yapacağım derileri ölçüp, kesiyorum. Çizmelerin içine koyacağım kalıpları ayarlıyorum. Diğer özel malzemelerimi de çizme yaparken titizlikle kullanıyorum. Eskisi kadar çok olmasa bile körüklü çizme giyenler şu anda da var. Yılda yaklaşık 100 çift körüklü çizme yapıp satıyorum. Körüklü çizmeler farklı parçalardan oluşur ve yapması oldukça zordur.

​​​​​​​”BU FİYATLAR YUKARIYA ÇIKABİLİYOR”

Dönem filmlerinde, dizilerde ve tiyatro sahnelerinde de kullanılmak üzere körüklü çizmeler yapıyorum. Eski zamanların ruhunu iyi yansıtmak için oyuncuların kıyafetleri ve ayakkabıları da o döneme uygun olmalı. Klasik bir körüklü çizmenin fiyatı şu an 7 bin liradan başlıyor. Kullanılan malzemeye göre bu fiyatlar yukarıya çıkabiliyor. Kişinin isteğine göre özel yapıldığı için fiyatlar her zaman değişiyor”

Related Posts

Kurmay subayların yüzde 95’i FETÖ’cü çıktı

Türk Silahlı Kuvetleri’nde komutanların görev süresini uzatan teklif, TBMM’de görüşülürken kurmay subayların yüzde 95 inin terör örgütü FETÖ ile bağlantılı olduğu açıklandı.

Özgür Özel: Son dönem halkla bağını koparmış, artık halkın gözünden de gönlünden de düşmüş bir iktidar var

Özgür Özel: Son dönem halkla bağını koparmış, artık halkın gözünden de gönlünden de düşmüş bir iktidar var

TBB’den CHP’li belediyelere yönelik operasyonlara tepki: Seçilmiş kişilere daha özenli ve ölçülü yaklaşılmalı

Türkiye Barolar Birliği, CHP’li belediyelere karşı yapılan operasyonların hukuk devleti ve demokratik rekabet ilkeleriyle ters düştüğüne dikkat çekti. TBB yaptığı açıklamada “Seçimle göreve gelen kişiler söz konusu olduğunda çok daha özenli ve ölçülü bir yaklaşım gerektiğini vurguluyoruz.” ifadelerini kullandı.

ABD’deki sel felaketinde ölü sayısı arttı

ABD’nin Texas eyaletinde çeşitli bölgelerde etkili olan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sellerde en az 24 kişi hayatını kaybetti, bir kamp alanındaki 20 çocuktan ise haber alınamadığı bildirildi.

İstek parça cinayetinde boğazı kesilerek öldürülen Onur Şener davasında cezada indirim kararı

Ankara’da istek parça cinayeti olayında vahşice öldürülen 45 yaşındaki Onur Şener davasında Yargıtay’ın bozma kararından sonra yeniden yargılama yapıldı. Sanıklardan Ali Gündüz kasten öldürme suçundan 9 yıl hapis cezası alırken diğer sanık Semih Alpsoy’un kasten öldürmeye yardım cezasında indirim yapıldı

Rusya: Batı, Ukrayna ordusunun kimyasal silah kullanımına ilişkin gerçekleri görmezden geliyor

Rusya’nın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ndeki (OPCW) Daimi Temsilciliği, Batı’nın Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kimyasal silah kullanımına ilişkin gerçekleri görmezden geldiğini belirtti.