Japon Araştırmacıların Geliştirdiği Biyohibrit Robot Elden Yeni Bir Teknolojik Adım
Resmi Kyodo ajansının haberine göre, Tokyo ve Waseda Üniversitelerinden araştırmacılar, insan vücudundan alınan birden fazla ince kas dokusunu büyük tek bir kas işlevi görecek şekilde birleştirerek rulo haline getirdi. Bu çalışma sonucunda laboratuvar ortamında üretilen kültürlenmiş rulo şeklindeki kas dokularıyla “biyohibrit” robot el geliştirildi. Bu robot el, hareket edebilen ve küçük nesneleri kavrama gibi karmaşık parmak hareketlerini gerçekleştirebiliyor.
TÜRÜNÜN EN BÜYÜĞÜ OLAN ROBOT EL
Araştırmacılar, geliştirdikleri robot elin türünün “en büyük” örneği olduğunu belirtti. Ön kol dahil 18 santimetre uzunluğundaki robot el, birden fazla eklem kullanarak ayrı ayrı hareket edebilen 5 parmağa sahip.
Zamanla Azalan Kasılma Kuvveti
Araştırmacılar, robotun dokularındaki kasılma kuvvetinin insan vücudundaki gibi zamanla azaldığını ve 10 dakikalık bir kullanımın ardından yorgunluk belirtileri gösterdiğini açıkladı. Ancak, robot el yaklaşık bir saat dinlendirildikten sonra performansının eski haline döndüğü tespit edildi.
Araştırmacılar, geliştirdikleri teknolojinin insan benzeri robotlar ya da hassas protez el üretimi alanında önemli bir ilerleme olduğunu düşünüyor. Bu yeni teknoloji, gelecekte insanların günlük yaşamlarına daha fazla entegre edilebilecek robotlar ve protezlerin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
More Stories
Dev asteroitin Dünya’ya çarpacağı tarih açıklandı: Atom bombasından 500 kat güçlü, Birleşmiş Milletler harekete geçti
Samsung, SmartThings Pro’yu piyasaya sürdü
Google’dan 2025 Sevgililer Günü’ne özel doodle