Aşılanmamış çocuk sayısı artarken kızamık tehlikeli şekilde geri dönüyor

Birleşmiş Milletler ve Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI), aşı ile kontrol altına alınabilecek hastalıkların, yanlış bilgilendirme ve uluslararası yardımlardaki kesintiler nedeniyle yayılmakta olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adanom Ghebreyesus, Dünya Bağışıklama Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada “Aşılar son elli yılda 150 milyondan fazla hayatı kurtardı” şeklinde konuştu.

Küresel sağlık finansmanındaki kesintilerin, elde edilen bu ilerlemeleri tehlikeye attığını belirten Genel Direktör, aşılarla önlenebilecek salgınların dünya genelinde artmaya devam ettiğini ve ülkelerin artan maliyetlerle karşı karşıya kaldığını söyledi.

VAKA SAYISI 2021’DEN BERİ ARTIYOR

DSÖ, UNICEF ve GAVI tarafından yapılan ortak açıklamada kızamığın “son derece tehlikeli bir geri dönüş” yaptığı vurgulandı.

Vaka sayısının her yıl arttığı ve 2023’te 10,3 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor (2022’ye göre %20 artış).

Açıklamada, son 12 ayda 138 ülkede kızamık vakası bildirildiği ve 61 ülkede büyük çapta salgınlar yaşandığı belirtildi. Bu durum, 2019’dan bu yana görülen en yüksek vaka sayısına ulaşıldığını gösteriyor.

Menenjit ve sarıhumma vakalarının da son üç yıldaki en yüksek seviyelere ulaştığı belirtiliyor.

AŞILANMAMIŞ ÇOCUK SAYISI ARTIYOR

Ülkeler, pandemi sırasında oluşan boşlukları kapatmaya çalışsa da, aşılanmamış çocuk sayısının artmaya devam ettiği görülüyor. 2023’te tahmini 14,5 milyon çocuğun aşılanmadığı belirtiliyor.

GAVI, 25 Haziran’da yapılacak uluslararası bağışçılar zirvesine yaklaşırken, “2026-2030 yılları arasında 500 milyon çocuğu korumak ve en az 8 milyon hayatı kurtarmak” amacıyla en az 9 milyar dolar toplanmasını talep ediyor.

Related Posts

Gazze savaştan önce nasıl bir yerdi?

İsrail’in bitmek bilmeyen saldırıları sonucunda Gazze’de şimdiye kadar 51 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 2 buçuk milyon nüfusun neredeyse tamamı evlerinden oldu. Ancak Gazze’de yıkılan sadece evler de olmadı. Tarihi yapıların da neredeyse tamamı enkaza döndü. Peki savaş öncesinde Gazze nasıl bir yerdi?

Okulda öğretmene dayak: Serbest bırakıldı

Trabzon’da bir ortaokulda öğretmen, teneffüs bitiminde tartıştığı öğrencisinin okula gelen velisi tarafından dövüldü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan şahıs, serbest bırakıldı.

NATO’nun en iddialı planı: “İHA Duvarı” tüm sınırı kaplayacak

NATO, yakın tarihteki en kapsamlı ve en iddialı savunma planı için çalışmalara başladı. “İHA Duvarı” adı verilen proje, potansiyel tehditleri tespit etmek ve engellemek için tasarlanmış “gerçek bir duvar” olmasıyla dikkat çekiyor.

Resmi Gazete’de bugün (24 Nisan 2025 Resmi Gazete kararları)

Resmi Gazete’de 24 Nisan 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var? İşte 24 Nisan 2025 tarihli ve 32880 Sayılı Resmi Gazete ayrıntıları.

Burak Yapı Sitesi davasında kamu görevlileri için bilirkişi raporu talebi

Depremde 12 kişiye mezar olan Burak Yapı Sitesi davasında kamu görevlileri hakkında bilirkişi raporu talep edildi

Siirt’te mahallede başlayan kavga, hastanede devam etti: Yaralılar var!

İki grup arasında çıkan taşlı, sopalı ve bıçaklı kavgada 2 kişi, hastane önünde taraflarının yakınları arasında çıkan kavgada da 3 kişi yaralandı. Polis kalabalığa biber gazıyla ve havaya ateş açarak müdahale etti. Yaralılardan 2’sinin hayati tehlikesinin olduğu belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir