Ulaşım ve iletişimde engelsiz projeler! Bakan Uraloğlu: 100 milyon TL karşılıksız destek sağladık

“`html

Engelliler Haftası’nda Erişilebilir Ulaşım Projelerine 100 Milyon Lira Destek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı yazılı basın açıklamasında bakanlık olarak yürütülen projeleri paylaşarak, 2021-2025 yıllarını kapsayan Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde erişilebilir, güvenli ve herkes için eşit bir ulaşım sistemi oluşturma amacıyla devam eden çalışmalara dikkat çekti.

Engelsiz Ulaşım Projeleri İçin 100 Milyon Lira Destek

Bakan Uraloğlu, ulaştırma ve iletişim alanında daha erişilebilir bir gelecek oluşturmak için Ar-Ge çalışmalarını hızlandırdıklarını belirtti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM) aracılığıyla, “Herkes İçin Engelsiz Ulaşım” temalı 12 Ar-Ge projesine toplamda 100 milyon liralık karşılıksız destek sağladıklarını duyurdu.

Desteklenen projeler arasında, “Dezavantajlı Kullanıcılar İçin Gerçek Zamanlı ve Talep Tabanlı Ulaşım Platformu”, “Yapay Zeka Destekli Kontrol Tasarımı”, ve “Kentsel Erişilebilirlikte Mikro Mobilite Çözümleri” gibi yenilikçi çözümler yer almaktadır. Ayrıca “Görüntü İşleme ve Yapay Zeka Tabanlı Ulaşım Destek Sistemi” ile “Güvenli ve Kapsayıcı Ulaşım için Gerçek Zamanlı Rehberlik Sistemi” gibi önemli projelere de destek verildi.

40 Havalimanı “Erişilebilirlik Belgesi” Aldı

Bakan, Türkiye genelinde 40 havalimanının “Erişilebilirlik Belgesi” almış olduğunu belirterek, engelli yolculara yönelik birçok erişilebilirlik düzenlemesi yapıldığını ifade etti. Bu düzenlemeler arasında danışma noktaları, tuvaletler ve sesli-görüntülü bilgi sistemleri bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği “2020 Erişilebilirlik Yılı” çerçevesinde, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından “Erişilebilirlik Ödülleri” verildiğini hatırlatan Uraloğlu, Sivas Nuri Demirağ ve Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’nın ödülleri kazandığını belirtti. Bu havalimanları, dünya genelinde yolcu odaklı uygulamalarıyla öne çıkmaktadır.

Turuncu Masa: Erişilebilir Ulaşım Hizmet Noktası

Hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin güvenli bir şekilde hızlı tren terminallerinde dolaşımını sağlamak için 2019’da başlatılan ‘Turuncu Masa Erişilebilir Ulaşım Hizmet Noktası’ uygulamasıyla engelli yolculara özel hizmet sunuluyor. Bu uygulama, kullanıcıları belirlenen noktadan alarak seyahat edecekleri koltuğa ulaştırıyor.

Bakan Uraloğlu ayrıca, görme engelli bireyler için Marmaray ve Başkentray gibi trenlerde sesli bilgilendirme sistemlerinin mevcut olduğunu belirtti, demiryolu araçlarının da engelli bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlandığını vurguladı.

Engelli Bireyler İçin Ücretsiz Seyahat İmkanları

Yüksek Hızlı Tren ve ana hat trenlerinde engelli vatandaşlar için ücretsiz seyahat imkanının devam ettiğini aktaran Bakan, 2017-2024 yılları arasında yaklaşık 7,8 milyon engelli yolcunun bu haktan faydalandığını ifade etti.

Uraloğlu, 2025 yılının ilk dört ayında 350 bin 378 engelli yolcusunun hizmet aldığını ve ayrıca yüzde 40’a kadar indirim imkanı ile 531 bin 76 engelli vatandaşın şehirlerarası otobüsle seyahat ettiğini açıkladı.

Yaya Geçitlerinde Engelsiz Ulaşım Düzenlemeleri

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla, yaya geçitlerinin engelli bireylerin kullanımına uygun şekilde düzenlendiğini belirten Uraloğlu, hemzemin geçitlerde ulaşılabilirlik için gerekli düzenlemelerin hayata geçirildiğini söyledi.

Dijital Çözümlerle Engelsiz Ulaşım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, engelli bireylerin ulaşımda yaşadıkları zorlukları ortadan kaldırmak için dijital çözümler geliştirmeye devam ediyor. “Herkes İçin Hareketlilik” adlı mobil uygulama, engelli vatandaşların seyahatlerini kolaylaştırmak için çeşitli modüllerle zenginleştirilecek.

E-Devlet Üzerinden Engelli Vatandaşlara Hizmet

Bakan Uraloğlu, e-Devlet İletişim Merkezi’nin, işitme engelli bireylere görüntülü ve yazılı olarak online hizmet sunduğunu belirterek, 2025’in ilk dört ayında 45 bin 150 işitme engelli vatandaşa hizmet verildiğini açıkladı.

PTT, engelli bireylerin hareket kabiliyetini göz önünde bulundurarak, hizmetlerini erişilebilir hale getirdiğini ve ayrıca aylık ödemelerinin evde veya işyerinde yapılabildiğini sözlerine ekledi.

“`

Related Posts

Tarım, gıda ve içecek sektöründen 11,54 milyar dolarlık ihracat

Tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı ilk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,06 artışla 11,54 milyar dolara yükseldi.

Dolar/TL 40 liranın kapısına dayandı! İşte dolarda son rakam (01 Temmuz 2025)

Dün düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 39,8120’den tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.30 itibarıyla yüzde 0,1 artışla 39,8540’tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 yükselişle 46,9810’dan …

Erdoğan’ın önüne getirilecek en düşük emekli maaşı belli oldu

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, dün yaptığı açıklama ile en düşük emekli maaşına da zam yapılacağını belirtirken, gözler Ankara kulislerine çevrildi. SGK mevzuatına göre enflasyon oranında artırılmayan ve Meclis’e sunulan kanun değişiklikleri ile zamlanan en düşük emekli maaşı için alınan zam kararı belli oldu.

Motorine zam geldi mi?

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiledi. Geçtiğimiz gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim gelmiş ardından da motorine yeniden zam geldi ve yine 50 TL’nin …

Açlık sınırı asgari ücrete dayandı: Yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı!

TÜRK-İŞ’in haziran ayı verilerine göre açlık ve yoksulluk sınırı arttı. Gıda harcamalarındaki yükseliş dikkat çekti.

Borsa güne nasıl başladı? (30 Haziran 2025)

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,12 değer kazanarak 9.404,89 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 47,97 puan ve yüzde 0,51 artışla 9.452,86 puana çıktı …