Adana sıcağında “Kelle Paça” ütücülerin zorlu mesaisi

Adana’da Kurban Bayramı’nda Kelle-Paça Ütüleme Mesaisi

Adana’da da diğer iller gibi Kurban Bayramı dolayısıyla kesilen kurbanlıkların kelle ve paçaları, kış aylarında şifa niyetine tüketilmek üzere işleniyor. Kozan’da, aralarında demirci ustalarının da bulunduğu 14 kişilik bir ekip, bayram süresince kelle-paça ütüleme ustası oluyor. Sabahın erken saatlerinden gece yarılarına kadar devam eden yoğun tempoda kelle ütme işlemine başlayan ustalar, sıcak havaya rağmen mesleklerini sürdürmenin zorluğunu dile getiriyor.

Hava sıcaklığının 35 dereceyi aştığı, ocak sıcaklığının ise yaklaşık 100 dereceye ulaştığı alanda ustalar günlük yaklaşık 200 kelle ve paçanın temizlendiğini belirtiyorlar. Ustalar, mesailerinin zorluğuna rağmen günlük ortalama 500 TL’ye kelle-paça ütüklendiğini ve günlük yevmiyelerinin 3.500 ila 4.000 TL arasında olduğunu ifade ediyorlar.

“100 Derece Sıcağı Hissediyoruz”

Kelle ütme ustası Ramazan Altuntaş, bayramın ilk gününden itibaren tempolu bir çalışmanın içerisinde olduklarını belirterek, “Sadece senede 3 gün bu işi yapıyoruz ama oldukça zorlu geçiyor. Bu odada sıcaklık 100 dereceyi buluyor. Sabah saat 7’de başlayıp gece 1’e kadar devam ediyoruz” diyor.

Bir diğer kelle-paça ustası Mustafa Bolat ise mesainin Kurban Bayramı boyunca devam ettiğini belirtiyor. Bolat, “Bayram süresince kelle ve paçalarını getiren vatandaşlara hizmet veriyoruz. 14 kişilik bir ekibiz. Sıcak havalarda, odun ateşinde kelleleri ütüleyip dağıtıyoruz. Bu zorlu mesai 3 gün boyunca sürüyor. Yevmiyemiz 3.500 ila 4.000 TL arasında ancak bu sıcakta çalışmak kolay değil” şeklinde konuşuyor.

Kurbanlık kelle ve paçayı getiren vatandaşlardan Şemşettin Balkız ise, “Kışın kelle-paça çorbası olarak tüketiyoruz. Şifa niyetine saklayıp kullanıyoruz” diyor.

Related Posts

İsrail-İran gerilimi petrol fiyatlarını uçurdu: Akaryakıtta yüzde 75’lik artış…

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırının ardından küresel petrol piyasalarında büyük şok yaşandı. Ortadoğu’daki artan gerilim, enerji fiyatlarında domino etkisi yaratırken Türkiye’de akaryakıt zamları kapıda bekliyor. Peki akaryakıt fiyatları hangi seviyelere yükselebilir? Petrol krizi yurttaşın cebini nasıl etkiler? İşte ayrıntılar…

Benzin fiyatlarına zam geldi: Rakamlar 50 TL’yi aştı!

Benzine neden zam geldi? Motorin fiyatı da artacak mı? Hangi şehirlerde benzin 50 TL’nin üzerine çıktı? Akaryakıt fiyatlarında son durum ne? İşte tüm ayrıntılar…

New York borsası çöktü: Ticaret anlaşması ve gerilim endeksleri vurdu! (12 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,3 azalarak 42.737,36 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,2 azalışla 6.009,9 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,19 kayıpla 19.578,87 puana geriledi. Yatırımcılar ABD-Çin ticaret anlaşmasına dair daha fazla netlik …

Açlık sınırı 23 bin 615, yoksulluk sınırı 81 bin 686 liraya ulaştı

BİSAM’ın Mayıs 2025 raporuna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı aylık 23 bin 615 liraya çıktı. Yoksulluk sınırı ise 81 bin 686 liraya ulaştı. Tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırı 38 bin liraya yaklaştı. En yüksek maliyet kalemleri meyve-sebze, süt ürünleri ve et oldu.

Euro için yeni hedef fiyatı açıklandı

Dolar, döviz sepeti karşısında son üç yılın en düşük seviyesine, euro karşısında ise son üç buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi. Ballinger Group’tan Kyle Chapman, tarife belirsizliğinin doların daha da düşmesine neden olabileceğini öne sürdü …

AB’den tarifelere misilleme adımı

AB, ABD ile ticari görüşmelerin, Trump’ın 9 Temmuz olarak açıkladığı son tarihin ötesine geçeceğini düşünüyor.