Meningokok bakterisine dikkat: Özellikle 1 yaş altında ağır seyrederek ciddi enfeksiyonlara neden olabiliyor!

Meningokok Menenjit Özellikle 1 Yaş Altında Ciddi Enfeksiyonlara Neden Olabiliyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, meningokok enfeksiyonlarının her yaş grubunu etkileyebilen ciddi hastalıklar olduğunu belirtti. Özellikle 1 yaş altında ise ağır seyredebilerek ciddi enfeksiyonlara neden olabildiğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Aydın, hastalığın ateş, baş ağrısı, kusma, ense sertliği gibi belirtilerle başvurabileceğini ancak sadece menenjit yapmadığını vurgulayarak odağı olmayan ateş ve döküntülerin de hastalığı gözden kaçırabileceğini aktardı. Bu nedenle hastalığı önemsediklerini ve hastaların ateş ve döküntü ile başvurması durumunda mutlaka meningokok enfeksiyonlarını düşünerek takip ettiklerini belirtti.

Aydın, hastalığın influenza sezonu sonrasında artış gösterdiğini, her sene bu mevsimlerde erken dönemlerde meningokok enfeksiyonlarını gözlemlediklerini dile getirdi. Hastalığın her yaş grubunu etkileyebildiğine ancak özellikle 1 yaş altında ve ergenlik döneminde daha ciddi enfeksiyonlara neden olabildiğine değindi.

Doç. Dr. Aydın, hastalığa karşı aşının önemine vurgu yaparak toplumun büyük kısmının aşılandığında vaka oranlarının azalacağını belirtti. Ulusal aşı takvimine meningokok aşılarının da eklenmesi gerektiğini dile getirdi.

İnfeksiyonların bulaşıcı olduğunu belirten Aydın, hastalığın solunum yoluyla, yakın temasla, tükürükle ve damlacık yoluyla bulaştığını açıkladı. Bu nedenle yakın temasın önemine de dikkat çekerek, meningokok enfeksiyonu tespit edilen kişilerin temaslılarına antibiyotik tedavisi uygulandığını aktardı.

Çocukların doğumdan itibaren aşıların takip edildiğini söyleyen Aydın, ailelerin çocuklarını düzenli olarak aşılatmalarını ve hekimlerin önerilerini dikkate almalarını tavsiye etti. Özellikle ulusal aşı takvimindeki aşıları aksatmamalarını ve maddi durumları el veriyorsa özel aşıları da yaptırmalarını önerdi.

Related Posts

Dizdeki Kireçlenme İçin 6 Tedavi Şekli

Dizdeki kireçlenme rahatsızlığı bir çok insanın yaşam standartını düşürürken bazen de çalışmayı da engelliyor. Uzmanlar bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. 

İnme geçirdi: 15 dakikalık müdahaleyle kurtuldu

Diyarbakır’da mobilya ustası Siyadar Yaldırak (25), evde olduğu sırada vücudunun sol tarafını hissetmemeye, görme kaybı ve konuşma bozukluğu yaşamaya başladı. Kaldırıldığı Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde inme geçirdiği anlaşılan Yıldırak, Uzman Doktor Reşit Yılmaz’ın 15 dakikalık müdahalesiyle sağlığına kavuştu.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.