TCMB: Altındaki keskin yükseliş konut ve otomobil piyasalarında talep artışına neden oldu

Altın Fiyatı Artışının Konut ve Otomobil Piyasalarına Etkisi Analizi Yayınlandı

Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü’nden Mehmet Selman Çolak ve Mehmet Emre Şamcı tarafından hazırlanan analiz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın blog sayfası Merkezin Güncesi’nde okuyucularla buluşturuldu.

Jeopolitik belirsizliklerin artması ve merkez bankalarının altın alımlarının yoğunlaşmasıyla Eylül 2023-Nisan 2025 döneminde uluslararası altın fiyatlarının dolar bazında yüzde 77 arttığını vurgulayan analizde, Türkiye’de altın, geleneksel servet tutma araçlarından biri olarak öne çıkıyor.

Altın fiyatındaki yükselişin, tasarruflarını altında tutan kişiler için servetlerinde dikkate değer bir artışa neden olduğu belirtilen analizde, bu durumun konut ve otomobil gibi dayanıklı mal piyasalarında talep üzerinde olumlu bir etkisi olabileceği ifade edildi.

İl bazında altın mevduat tercihlerindeki farklılıklar incelenerek, altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarına etkisinin araştırıldığı analizde, altın mevduatının tasarruf mevduatına oranının, altın fiyatlarının hızla yükseldiği 2023 yılı eylül ayından itibaren iller arasında önemli ölçüde farklılaştığı gözlemlendi.

Altın fiyatlarındaki artış öncesinde konut birim fiyatları ile altın mevduat oranı arasında bir ilişkinin olmadığı ancak 2023’ün son çeyreğinden itibaren altın mevduat oranı ile konut birim fiyatları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki gözlendiği belirtilen analizde, altın fiyatlarındaki artışın konut fiyatlarına yukarı yönlü etki yaptığı vurgulandı.

Altın fiyatlarındaki artış sonrasında yüksek altın mevduatına sahip illerde otomobil satışlarında artış yaşandığı kaydedilen analizde, konut piyasasında talep artışının fiyatlara yansırken, otomobil piyasasında talep artışının satış adetlerine yansıdığı belirtildi.

Özetle, Eylül 2023 sonrası dönemde altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarında talep artışına neden olduğu vurgulanarak, bu talep artışının konut fiyatlarında fiyat artışı olarak, otomobil piyasasında ise satış adetlerinde artış olarak kendini gösterdiği ifade edildi.

Related Posts

İsrail-İran gerilimi petrol fiyatlarını uçurdu: Akaryakıtta yüzde 75’lik artış…

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırının ardından küresel petrol piyasalarında büyük şok yaşandı. Ortadoğu’daki artan gerilim, enerji fiyatlarında domino etkisi yaratırken Türkiye’de akaryakıt zamları kapıda bekliyor. Peki akaryakıt fiyatları hangi seviyelere yükselebilir? Petrol krizi yurttaşın cebini nasıl etkiler? İşte ayrıntılar…

Benzin fiyatlarına zam geldi: Rakamlar 50 TL’yi aştı!

Benzine neden zam geldi? Motorin fiyatı da artacak mı? Hangi şehirlerde benzin 50 TL’nin üzerine çıktı? Akaryakıt fiyatlarında son durum ne? İşte tüm ayrıntılar…

New York borsası çöktü: Ticaret anlaşması ve gerilim endeksleri vurdu! (12 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,3 azalarak 42.737,36 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,2 azalışla 6.009,9 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,19 kayıpla 19.578,87 puana geriledi. Yatırımcılar ABD-Çin ticaret anlaşmasına dair daha fazla netlik …

Açlık sınırı 23 bin 615, yoksulluk sınırı 81 bin 686 liraya ulaştı

BİSAM’ın Mayıs 2025 raporuna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı aylık 23 bin 615 liraya çıktı. Yoksulluk sınırı ise 81 bin 686 liraya ulaştı. Tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırı 38 bin liraya yaklaştı. En yüksek maliyet kalemleri meyve-sebze, süt ürünleri ve et oldu.

Euro için yeni hedef fiyatı açıklandı

Dolar, döviz sepeti karşısında son üç yılın en düşük seviyesine, euro karşısında ise son üç buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi. Ballinger Group’tan Kyle Chapman, tarife belirsizliğinin doların daha da düşmesine neden olabileceğini öne sürdü …

AB’den tarifelere misilleme adımı

AB, ABD ile ticari görüşmelerin, Trump’ın 9 Temmuz olarak açıkladığı son tarihin ötesine geçeceğini düşünüyor.