Ticaret Bakanı Bolat, Bab-ı Ali Toplantıları’nda konuştu

Bolat: Türkiye Ekonomisi Dünya Ortalamasının Üzerinde Büyüdü

Birinci dereceden işlemelerin yapıldığı Bab-ı Ali Toplantıları’nda konuşan Bolat, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Bolat’ın konuşmasında öne çıkan nokta, Türkiye’nin son beş yılını hatırlatması oldu. Pandemi döneminde dünya genelinde yaşanan sıkıntılara vurgu yaparak Türkiye’nin bu süreci en az hasarla atlattığını belirten Bolat, ekonomi olarak dünyada büyüme kaydeden az sayıdaki ülkeden biri olduklarını dile getirdi.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Kahramanmaraş merkezli depremler gibi olayların Türkiye ekonomisini etkilediğine dikkat çeken Bolat, bu durumların dengelenmesi için yapılan çalışmalara da değindi.

Bolat, Türkiye’nin yaşadığı zorluklara dünya genelinde de benzer sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Dış ticarette restleşmeler, misillemeler arttı. Dış ticarette adeta kıyamet sahneleri var. Biz bu zorlu şartlar altında dış ticaretimizi ve ihracatımızı artırmak için çaba sarf ediyoruz. Ülke olarak sanayimizi, tarımımızı, hizmetlerimizi korumaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda ticaret diplomasisi çalışmaları yürütüyoruz. Dünya ekonomisi ise geçmiş dönemlere göre durgun bir seyir izliyor. Küresel büyümede belirsizlikler artış gösterdi, özellikle 2 Nisan’da başlayan gümrük tarife savaşları sonrasında küresel ticarette belirsizlikler arttı. Geçtiğimiz yıl dünya büyüme tahmini yüzde 3,2 iken bu yıl yüzde 2,8’e çekildi.”

Türkiye’nin dış pazarlardaki performansını etkileyecek küresel beklentilere değinen Bolat, gelişmelere işaret ederek dünya ticaretindeki zorlukların artacağını belirtti.

Bolat, “Son 10 yılda Türkiye’de hayat standartlarının 4 kat yükseldiğini ve ortalama milli gelir büyüme oranının son 10 yılda yüzde 4,9 olduğunu” ifade etti.

“Dünya Ortalamasının Üzerinde Doğrudan Yatırım Alıyoruz”

Türkiye’nin ihracat rakamlarındaki artışa vurgu yapan Bolat, uluslararası doğrudan yatırımlardaki artışa dikkat çekerek yatırımcıların Türkiye’ye olan güveninin arttığını belirtti.

Bolat, “Dünya genelinde yıllık uluslararası doğrudan yatırımlarda yüzde 0,8 pay alıyoruz. Savunma sanayisinde yıllık 7,1 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Bu yıl savunma ve havacılık sektöründe ihracatın 8,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor ve dünya genelinde savunma sanayisinde ilk 10 arasında yer alıyoruz. 10 yıl önce böyle bir tablo hayal dahi edilemezdi. Şimdi SİHA teknolojisinde dünya lideri bir Türkiye var. Diğer savunma sanayi ürünlerinde de aynı şekilde ilerliyoruz” şeklinde konuştu.

Bolat, Türkiye’nin 1973’te yıllık 1 milyar dolar, 1987’de aylık 1 milyar dolar ihracat yaparken, bugün günlük 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.

“Dün cuma günü 1 milyar 639 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Günlük ortalama ihracat rakamlarımız 1 milyar dolar civarında seyrediyor. Bu yıl sonuna kadar 270 milyar doları aşmayı hedefliyoruz. İhracatta yıllık ortalama yüzde 7-8 artışlar yakalamak isteriz ancak dış talep düşük” dedi.

– “Enflasyon ve Faiz Oranlarındaki Gerileme Ekonomiyi Canlandıracak”

Bakan Bolat, Türkiye’nin dış politikadaki başarılarına da değinerek, “Sayın Cumhurbaşkanımız dünya genelinde itibar gören bir lider olarak görülüyor ve dünyadaki pek çok barış görüşmesi ve uzlaşmanın Ankara veya İstanbul’da gerçekleşmesi bunun bir göstergesidir. Bu durum tesadüfi değil, yaptığımızlar, uyguladığımız politikalar, liderlik ve kararlılıkla gerçekleşiyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin hizmetler ihracatındaki artışlardan da bahseden Bolat, ilk dört ayda bu alanda iyi bir performans sergilendiğini belirtti.

Bolat, işsizlik ve istihdam konusundaki olumlu gelişmelerden bahsederek konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Üretimi arttırmaya, istihdamı güçlendirmeye, mal ve hizmet ihracatını arttırmaya, dış ticaret açığını kontrol altında tutmaya önem veriyoruz ve bu konuda başarılı oluyoruz. Enflasyon ve faiz oranlarındaki gerileme ekonomiyi canlandıracak ve yakın zamanda finansal açıdan rahatlama başlayacak. TÜFE’de yaşanan gerilemeyle birlikte enflasyonun hızla düşüşe geçtiğini gözlemliyoruz. Yaz dönemi fiyat artışlarının yavaşladığı bir dönem olacak, fiyatlar gerilerken ve dezenflasyon süreci hızlanırken finansman koşullarındaki iyileşmeler hepimiz tarafından hissedilecek. Hükümet olarak tarım, KOBİ’ler, sanayi, istihdam ve ihracata ciddi destekler sağlıyoruz. Bu şartlar altında ekonomide dengeleme ve istikrar süreci hız kazanmaya devam edecek.”

Toplantının geri kalan kısmı basına kapalı olarak devam etti.

 

Related Posts

Gözler Merkez Bankası’nda: 250 baz puan indirim bekleniyor

Gözler Merkez Bankası’nda: 250 baz puan indirim bekleniyor

KKM bakiyelerinde düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM), geçen hafta 15 milyar 497 milyon lira azalarak 543 milyar 827 milyon liraya düştü.

Tesla’da işler kesat: Satışlar %60 azaldı

Alman Karayolu Trafik Kurumu KBA’nın verilerine göre Tesla, Haziran ayında Almanya’da 1.860 araç sattı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60’lık ciddi bir gerilemeye işaret ediyor. 2025’in ilk yarısında ise Tesla satışları yüzde 58,2 …

Tarım, gıda ve içecek sektöründen 11,54 milyar dolarlık ihracat

Tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı ilk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,06 artışla 11,54 milyar dolara yükseldi.

Dolar/TL 40 liranın kapısına dayandı! İşte dolarda son rakam (01 Temmuz 2025)

Dün düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 39,8120’den tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.30 itibarıyla yüzde 0,1 artışla 39,8540’tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 yükselişle 46,9810’dan …

Erdoğan’ın önüne getirilecek en düşük emekli maaşı belli oldu

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, dün yaptığı açıklama ile en düşük emekli maaşına da zam yapılacağını belirtirken, gözler Ankara kulislerine çevrildi. SGK mevzuatına göre enflasyon oranında artırılmayan ve Meclis’e sunulan kanun değişiklikleri ile zamlanan en düşük emekli maaşı için alınan zam kararı belli oldu.