TÜİK’in enflasyon rakamlarına tepki: Milyonların alın teri çalınıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mart 2025’e ilişkin açıkladığı enflasyon verileri, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun sert eleştirilerine neden oldu.

TÜİK’İN RAKAMLARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

TÜİK’in yıllık enflasyonu yüzde 38,10 olarak açıklamasının gerçeği yansıtmadığını savunan konfederasyon, milyonlarca yurttaşın yaşadığı ekonomik zorlukların istatistiklerde gizlendiğini ifade etti. Bağımsız araştırma kuruluşları ise aynı dönemde yıllık enflasyonu çok daha yüksek rakamlarla açıkladı: ENAG yüzde 75,2, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise yüzde 46,23.

ELEKTRİK ZAMMI FATURALARI KABARTTI

Mart ayında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 25 oranında yaptığı zam da Konfederasyon’un eleştirilerinin hedefindeydi. Bu artışın kamuoyuna duyurulmadan, sessizce uygulanmasının halkın cebinden “gizli bir vergi” alınması anlamına geldiği vurgulandı.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI HIZLA YÜKSELİYOR

Birleşik Kamu-İş’e bağlı Kamu-Ar’ın araştırmasına göre Mart ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 25.720 TL’ye yükseldi. Yoksulluk sınırı ise 78.230 TL’ye ulaştı. Son bir yılda açlık sınırı 5.628 TL, yoksulluk sınırı ise 20.950 TL arttı. Bu veriler, temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan milyonlarca ailenin yaşadığı geçim krizinin boyutlarını ortaya koydu.

HEDEFLER KAĞIT ÜZERİNDE KALDI

İktidarın 2025 yılı için öngördüğü yüzde 17,5’lik enflasyon tahmini ile Merkez Bankası’nın yüzde 24’lük hedefi, daha yılın ilk üç ayında geçerliliğini yitirdi. TÜİK’e göre bile üç aylık enflasyon yüzde 10’u geçti. Konfederasyon bu tablonun yıl sonuna kadar enflasyonun hedeflerin çok üzerinde seyredeceğini şimdiden ortaya koyduğunu belirtti.

MAAŞLAR ERİYOR, ALIM GÜCÜ AZALIYOR

Yıl başında yapılan maaş artışlarının ilk çeyrekte buharlaştığını savunan Birleşik Kamu-İş, asgari ücretlinin üç ayda 2.020 TL alım gücü kaybettiğini, en düşük emekli maaşının da zam öncesi seviyeye düştüğünü aktardı. Kamu çalışanlarının ise enflasyon farkını ancak Temmuz ayında alabilecek olması, alım gücünü daha da aşındırıyor.

TÜRKİYE ENFLASYONDA DÜNYA LİGİNDE

Konfederasyon açıklamasında, Türkiye’nin Arjantin’in ardından G-20 ülkeleri içinde en yüksek enflasyona sahip ülke olduğuna dikkat çekti. Mart ayında açıklanan enflasyon oranının, dünya genelinde 70 ülkenin yıllık enflasyon oranını geride bıraktığına işaret edildi.

TÜİK’E AÇIK ÇAĞRI: GERÇEKLERİ GİZLEMEYİN

Birleşik Kamu-İş, TÜİK’e çağrıda bulunarak, verilerin bilimsel, tarafsız ve şeffaf bir şekilde açıklanması gerektiğini vurguladı. TÜİK’in açıkladığı verilerin, sadece istatistik olmadığını, milyonlarca yurttaşın hayatını doğrudan etkileyen kararların temelini oluşturduğunu hatırlattı.

“MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

Konfederasyon açıklamasının sonunda, emekçilerin hakları, adil gelir dağılımı ve gerçek hayat koşullarının görünür kılınması için mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı. “Gerçekler rakamlarla değil, mutfakla ölçülür” diyen Birleşik Kamu-İş, kamuoyunu duyarlı olmaya davet etti.

Related Posts

Yapay zekâ çıldırdı mı?

Sosyal paylaşım sitesinin yapay zekâ uygulaması ‘Grog’un verdiği yanıtlar hakkında “dini değerleri alenen aşağılama”, “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Atatürk aleyhine işlenen suçlar” kapsamında soruşturma açıldı. X’in soruşturma başlamadan önce bazı içerikleri kaldırmaya başladığı belirtilirken uzmanlar etik bir çerçeve oluşturulması gerektiği görüşünde.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı (9 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,51 azalışla 11.763,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yüzde 0,15 artarak 11.781,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

15 Temmuz’da ücretsiz olacak toplu ulaşım hatları belli oldu

Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre 15 Temmuz’da Başkentray, İZBAN ve Marmaray gibi ulaşım hatları ücretsiz hizmet verecek.