Türkiye’nin en garip mahallesi! Bebekler engelli doğuyor, muhtar dahil herkes şaşkın

Samsun’un Alaçam İlçesinde İşitme ve Konuşma Engelli Bireylerin Yüksek Oranı

Samsun’un Alaçam ilçesine bağlı Gökova Mahallesi, işitme ve konuşma engelli bireylerin yoğun olarak yaşadığı bir yerleşim birimi olarak dikkat çekiyor. Mahalle, Alaçam ilçe merkezine 40, Samsun şehir merkezine ise 120 kilometre mesafede bulunuyor ve sağır-dilsiz nüfusuyla biliniyor. Yeni nesillerde de benzer engellerin görüldüğü, bazı bebeklerin sağır ve dilsiz olarak dünyaya geldiği belirtiliyor.

AKRABA EVLİLİĞİ İHTİMALİ ÜZERİNDE DURULUYOR

Gökova Mahallesi’nde yaşayan halkın çoğunluğu iletişim için işaret dili kullanıyor, ancak bu durumun neden kaynaklandığı hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Akraba evliliklerinin etkili olabileceği öne sürülmekle birlikte, mahalle sakinleri diğer faktörlerin de rol oynamış olabileceğini belirtiyor.

“100-120 KİŞİDEN YARISI ENGELLİ”

Gökova Mahallesi Muhtarı Eyüp Tozun, mahallelerindeki durumu şu sözlerle anlatıyor: “Mahallemiz oldukça uzak bir konumda bulunuyor ve çeşitli zorluklarla karşı karşıyayız. Mahallemizde engelli, sağır ve dilsiz bireylerin sayısı oldukça fazla. Toplamda 100-120 kişi yaşıyor ve yarısı engelli durumda. Ben bu durumun akraba evliliğinden değil, sağlıksız su kaynaklarından kaynaklandığını düşünmekteyim. Biz mahalle olarak işaret diliyle iletişim kurmayı öğrendik ancak dışarıdan gelenler iletişimde zorlanabiliyorlar. 9 kardeşiz ve 4’ümüz engelli. Sağlıklı bir birey neredeyse yok gibi.”

“BU KÖYDE ENGELLİLER ÇOĞUNLUKTA”

85 yaşındaki mahalle sakini Satı Tozun, “4 engelli çocuğum var. Ayrı yaşayan çocuğumun da 3 çocuğu var, hepsi sağır ve dilsiz. Görümcemin de engelli çocukları bulunmakta. Bu köyde engelli bireyler çoğunlukta” diyor. Rahmi Çizin ise, “Mahallemizde toplamda 48 engelli birey yer almakta. Hepsi bakıma muhtaç durumda. Suyumuz olmaması büyük bir sorun ve bu durumun akraba evliliğinden mi yoksa su kaynaklarından mı kaynaklandığı konusunda net bir bilgiye sahip değiliz, ancak köydeki engelli oranı oldukça yüksek. Hepsi bakıma muhtaç durumda” şeklinde konuşuyor.

“İŞARET DİLİ İLE ANLAŞIYORUZ”

Mahalle sakinlerinden Ali Tüzün ise, “Bu mahallede büyük bir kısmı engelli bireylerden oluşuyor. Geçim sıkıntısı çekmekteler ve devletten yardım alıyorlar ancak yeterince ilgi gösterilmediğini dile getiriyorlar. İşaret dilini kullanarak iletişim kuruyorlar ve zamanla bu duruma alıştık” diye konuşuyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Olgun Kızıltepe – Yaşam

Related Posts

Yunan sanatçı Konstantinos Argiros, ilk kez İstanbul’da müzikseverlerle buluştu

Yunan sanatçı Konstantinos Argiros, ilk kez İstanbul’da müzikseverlerle buluştu

MSÜ MÜLAKATLARI TAKVİMİ 2025 || MSB MSÜ mülakatları ne zaman? 2025 Milli Savunma Üniversitesi İkinci seçim aşaması tarihleri…

MSÜ mülakat tarihleri 2025, tercih sonuçları ilan edildikten sonra adayların gündeminde yer alıyor. Milli Savunma Üniversitesi tercih sonuçları, geçtiğimiz günlerde açıklandı. Bununla birlikte MSÜ 2025 sözlü sınav takvimi de gündeme geldi. Seçim Aşaması Faaliyetlerine çağrılan adaylar, sorgulama sayfasında belirtilen tarih ve saatte belirtilen adreste hazır bulunacaklar. Adaylar sınava giriş belgelerinde belirtilen sınav saatine göre içeri alınacak. Evrak Kontrolü, Fiziki Değerlendirme, Kişilik Değerlendirme Testi ve Fiziki Yeterlilik Testi süreçleri belirlenen tarih ve saatte gerçekleşecek. Peki MSÜ mülakatları ne zaman yapılacak? İşte MSÜ Harp Okulları ve Astsubay MYO fiziki yeterlilik sınavı tarihleri…

LGS sınavı iptal olacak mı? Bakan Tekin’den net yanıt!

LGS iptal olacak mı, yeniden mi yapılacak sorusu bir süredir gündemde yer alıyordu. LGS sınavı sonrasında soru kitapçığı erken yayılmıştı. Bununla beraber LGS sınavının iptal edilip edilmeyeceği konusu merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, iddialarla ilgili net konuştu. Peki LGS iptal edilecek mi, yeniden mi yapılacak? İşte ayrıntılar…

AUZEF bütünleme sınavı ne zaman? AUZEF bütünleme sınav yerleri açıklandı mı?

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) öğrencileri, bahar dönemi bütünleme (telafi) sınavları için merakla gözlerini akademik takvime çevirdi. Peki, AUZEF bütünleme sınavı ne zaman? AUZEF bütünleme sınav yerleri açıklandı mı?

KPSS önlisans ne zaman? 2025 yılında KPSS önlisans sınavı olacak mı?

Son olarak 2024 Kamu Personel Seçme Sınavı (2024-KPSS Ön Lisans), 1 Eylül 2024 tarihinde uygulandı. KPSS lisans başvurularının başlamasıyla birlikte, KPSS önlisans ne zaman araştırmaları da hız kazandı. KPSS ön lisans sınavı, 2 yıllık üniversite mezunlarının katılımı ile ÖSYM tarafından gerçekleştiriliyor. Peki, KPSS önlisans ne zaman? 2025 yılında KPSS önlisans sınavı olacak mı? İşte KPSS sınav tarihleri…

15 Temmuz resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor? 4 gün tatil ihtimaline dikkat! İşte 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü resmi daireler çalışıyor mu, bankalar açık mı? İşte cevabı

15 Temmuz resmi tatil mi hangi güne denk geliyor? 15 Temmuz resmi tatil mi bankalar ve resmi daireler açık mı? Temmuz ayında tatil planı yapacaklar Milli Birlik ve Demokrasi günü tarihinim yaklaşmasıyla birlikte merak içerisinde bu soruların cevabını araştırıyor. Merak edilen sorular resmi tatil takviminin açıklanmasıyla birlikte cevabını buldu. Peki, 15 Temmuz resmi tatil mi? 15 Temmuz tatili hafta sonuyla birleşerek 4 gün olur mu? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…