TCMB: Altındaki keskin yükseliş konut ve otomobil piyasalarında talep artışına neden oldu

Altın Fiyatı Artışının Konut ve Otomobil Piyasalarına Etkisi Analizi Yayınlandı

Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü’nden Mehmet Selman Çolak ve Mehmet Emre Şamcı tarafından hazırlanan analiz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın blog sayfası Merkezin Güncesi’nde okuyucularla buluşturuldu.

Jeopolitik belirsizliklerin artması ve merkez bankalarının altın alımlarının yoğunlaşmasıyla Eylül 2023-Nisan 2025 döneminde uluslararası altın fiyatlarının dolar bazında yüzde 77 arttığını vurgulayan analizde, Türkiye’de altın, geleneksel servet tutma araçlarından biri olarak öne çıkıyor.

Altın fiyatındaki yükselişin, tasarruflarını altında tutan kişiler için servetlerinde dikkate değer bir artışa neden olduğu belirtilen analizde, bu durumun konut ve otomobil gibi dayanıklı mal piyasalarında talep üzerinde olumlu bir etkisi olabileceği ifade edildi.

İl bazında altın mevduat tercihlerindeki farklılıklar incelenerek, altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarına etkisinin araştırıldığı analizde, altın mevduatının tasarruf mevduatına oranının, altın fiyatlarının hızla yükseldiği 2023 yılı eylül ayından itibaren iller arasında önemli ölçüde farklılaştığı gözlemlendi.

Altın fiyatlarındaki artış öncesinde konut birim fiyatları ile altın mevduat oranı arasında bir ilişkinin olmadığı ancak 2023’ün son çeyreğinden itibaren altın mevduat oranı ile konut birim fiyatları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki gözlendiği belirtilen analizde, altın fiyatlarındaki artışın konut fiyatlarına yukarı yönlü etki yaptığı vurgulandı.

Altın fiyatlarındaki artış sonrasında yüksek altın mevduatına sahip illerde otomobil satışlarında artış yaşandığı kaydedilen analizde, konut piyasasında talep artışının fiyatlara yansırken, otomobil piyasasında talep artışının satış adetlerine yansıdığı belirtildi.

Özetle, Eylül 2023 sonrası dönemde altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarında talep artışına neden olduğu vurgulanarak, bu talep artışının konut fiyatlarında fiyat artışı olarak, otomobil piyasasında ise satış adetlerinde artış olarak kendini gösterdiği ifade edildi.

Related Posts

Tarım, gıda ve içecek sektöründen 11,54 milyar dolarlık ihracat

Tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı ilk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,06 artışla 11,54 milyar dolara yükseldi.

Dolar/TL 40 liranın kapısına dayandı! İşte dolarda son rakam (01 Temmuz 2025)

Dün düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 39,8120’den tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.30 itibarıyla yüzde 0,1 artışla 39,8540’tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 yükselişle 46,9810’dan …

Erdoğan’ın önüne getirilecek en düşük emekli maaşı belli oldu

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, dün yaptığı açıklama ile en düşük emekli maaşına da zam yapılacağını belirtirken, gözler Ankara kulislerine çevrildi. SGK mevzuatına göre enflasyon oranında artırılmayan ve Meclis’e sunulan kanun değişiklikleri ile zamlanan en düşük emekli maaşı için alınan zam kararı belli oldu.

Motorine zam geldi mi?

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiledi. Geçtiğimiz gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim gelmiş ardından da motorine yeniden zam geldi ve yine 50 TL’nin …

Açlık sınırı asgari ücrete dayandı: Yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı!

TÜRK-İŞ’in haziran ayı verilerine göre açlık ve yoksulluk sınırı arttı. Gıda harcamalarındaki yükseliş dikkat çekti.

Borsa güne nasıl başladı? (30 Haziran 2025)

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,12 değer kazanarak 9.404,89 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 47,97 puan ve yüzde 0,51 artışla 9.452,86 puana çıktı …